Novinky v programu SlimOffice 5.1 (build 12127 - 12157)

18.9.2019: Aktualizace SlimOffice 5.1 (12157)

Aktualizace programu SlimOffice obsahuje především další legislativní změnu, platnou od 1.10.2019, týkající se Kontrolního hlášení a nového formátu XML. V aktualizaci je dále kompletně dořešena nová metodika výpočtu DPH u vystavených daňových dokladů metodou shora - tedy výpočet DPH z částek s DPH.

Všechny novinky a změny v aktualizaci:

Obecné

  • Kurzovní lístek - funkce Import kurzovního lístku z ČNB - upraveno na zabezpečené HTTPS připojení.

Prodej

  • Nová metodika výpočtu DPH při vystavování FV, ZLV, Prodejek, OZ se zadanými řádky, kdy je na záložce Dodací a platební podmínky nastaveno V řádcích zadávat ceny: s daní. Při tomto nastavení je DPH počítáno jako rozdíl mezi částkou včetně daně a částkou, která se vypočítá jako podíl částky včetně daně a koeficientu 1,21 (pro základní sazbu 21%), 1,15 (pro první sníženou sazbu 15%) a 1,10 (pro druhou sníženou sazbu 10%). V případě generování rozpisu DPH pro kombinace kód prodeje+kód plnění+středisko+akce dojde při ukládání dokladu k porovnání součtu částek základů z rozpisu na základ DPH v hlavičce dokladu. V případě nerovnosti dojde k případnému haléřovému dorovnání dle nového parametru klienta - Prodej: Při nerovnosti základu DPH = upravit částku základu (implicitně nastaveno)/vygenerovat zaokrouhlení.
  • Faktury vydané, Zálohové listy vydané, Prodejky, Ostatní pohledávky - Prohlížení, opravy a tisk - doplněna nová položka pro třídění: Datum DPH.

Nákup

  • Faktury došlé, Zálohové listy došlé, Ostatní závazky - Prohlížení, opravy a tisk - doplněna nová položka pro třídění: Datum DPH.

 Pokladna

  • Nový parametr klienta: Při dotažení úhrady dokladu dotahovat firmu do hlavičky, pokud již není vyplněna. Při pořizování pokladního dokladu na úhradu dokladu není potřeba ručně doplňovat firmu. Ta se pomocí tohoto parametru dotáhne z dokladu, který je placen.

Zakázky

  • Nová metodika výpočtu DPH při vystavování Zakázek, kdy je na záložce Dodací a platební podmínky nastaveno V řádcích zadávat ceny: s daní. Při tomto nastavení je DPH počítáno jako rozdíl mezi částkou včetně daně a částkou, která se vypočítá jako podíl částky včetně daně a koeficientu 1,21 (pro základní sazbu 21%), 1,15 (pro první sníženou sazbu 15%) a 1,10 (pro druhou sníženou sazbu 10%).

Daně

  • DPH - Kontrolní hlášení - nový formát XML souboru pro EPO podání, platný od 1.10.2019.